Kde žijeme
Jedeme pro citrony, objednávejte!

Přátelé, kamarádky, followeři, holky marmeládový, moje čarodějky... nedá se nic dělat.
Ten post o hnusných citronech v Coopu z dnešního rána mě rozčílil tam moc, že za chvilku vysílám naše Marmeládové Volvo do jižní Itálie... costiera Amalfitana! Jasně, i pro nás, ale ať můžete i vy, po lednové akci s pomeranči, zažít také citron jinak :-) Volvo s panem P. to dají na otočku!

MŮŽETE SI OPĚT OBJEDNAT, objednávky přijímáme příštích 24hodin!

Odběry tuto sobotou a neděli ve Slunečné kavárně od 9:00 do 20:00. Nelze posílat.

Ale budou holt za peníze :-(, ta cesta není zadarmo. Díky za pochopení.

Předpokládám, že se dostaneme na cca 120-130 Kč za kilo.

Kvalita? Mnou garantovaná.

Objednávky emailem, kila zatím nelimitovaná, tedy pro soukromou spotřebu :-)

 
Prostý chléb holky z lesa

350g pšeničné mouky
150g žitné mouky
1 vrchovatá lžíce kvásku domácího (cca 40g)
350ml vody
10g soli
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky celého kmínu

Vše smíchám v robotu pohromadě, cca 5-6 minut. Ruce si odpočinou a hnětací hák umí totéž co ony, a stejně dobře. V pokojové teplotě necháme přikryté strečovkou cca 10 hodin. Pod utěrkou by těsto zbytečně vyschlo a oschlo.

Poté pořádně prohníst rukama, třebas pět minut, udělat bochník a nechat v ošatce s utěrkou vysypanou moukou cca 2 - 3 hodiny. Pěkně zvětší objem, téměř o polovinu, zakulatí se a je prostě parádní :-) Před vložením do trouby mohu vrchní stranu „pomalovat“ žiletkou nebo skalpelem. Nožem to moc nejde. V mém případě maluju srdíčka, a pan P. si vlastní bochník vyzdobil… po svém :-) Chlap.

Rozpálíme troubu na 250, ohřejeme plech na pečení a pod ním na dně trouby mám malinký plech. S vložením pecnu na pečící plech souběžně vliju deci vody na ten spodní malý plech.  Peču 10 - 15 minut. Záleží, jak moc mi peče trouba.  Následně vyndám plech s vodou (pokud v něm tedy nějaká zůstala), odvětrám tím také trochu troubu. Snížím teplotu na 220 a peču už bez vody dalších 25 – 30 minut. Opět, podle výkonu trouby.

Nehledejte na něm nic „světoborného“ s přídavky semínek, kefírů, ořechů a čert ví, čeho ještě, to asi neumím. Je to obyčejný chléb obyčejné holky z lesa, světoborný macek :-), který znáte z fotek, který tak moc chutná nahatý E-lišce, a který zmákne kdokoli doma… Pak se na všechny ty hrůzy supermarketový můžete krajcvajc vyprdnout. Jinak, na netu jistě najdete tunu jiných receptů a zaručených rad, často od opravdových machrů, na což já moc času nemám, proto bez konzultací popisuju to, co v noci dělám :-)

S kamarádem Erichem, co bydlí přes čáru u nás na Pohoří, jsme pekli pecen v peci staré 15O let, v peci po pradědkovi a na dřevo. A vše se muselo ručně :-) Bochník na trhu našem v Pohoří pak stál 200 Kč a bylo vyprodáno do hodiny. Je pravdou, že byl velký a s Erichovo domácím uzeným nepřekonatelný!

 
Zavařujte s Blankou, zavařujte podle Meruňky

Blíží se sezona jahůdek, a pak už to pojede celé léto! Jste na marmeládování připraveni? Recepty najdete v Příběhu opravdové vášně, nebo nově v časáku Náš Venkov, co měsíc jeden!

Nezapomeňte, nepoužívejte chemii a nevytvářejte rozvary (!) mdlé chuti a zbavené prvotní vůně ovoce a vitamínů! Do správné marmelády, vedle ovoce, trošky cukru či medu (sladidla modifikují ovoci chuť, mnohdy vytváří dokonalou pachuť, a to včetně stévie), patří prvotřídní čistý a přírodní pektin...

Zavařujte jako marmeládová královna!

Naše tříleté žně, sedm zlatých medailí z Worlds Marmalade Awards a další ocenění, jsou jasnou zárukou dobré rady v ten správný moment!

Zajímá Tě více? Pak čti ZDE!

Objednávky zasílej emailem na: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 
Máme nový dům v hlubokém lese...

Dnešek byl s E-liškou a Ronjou v lese. Půl dne jsem se tam zdržela, však svět se skvěl jarem, pukala poupata listnáčům, smůla na sluníčku voněla a dávala tušit, že budeme mít krásně… tady na Šumavě. A nic nám nevadilo, že přijdeme o procházku Marsu po Slunci, ačkoli to úkaz vskutku výjimečný. Dole u studánky, kam chodí Pecička snad denně pít čistou vodu ze starého plecháčku, jsem si sedla s miminkem na mech a užívala si klidu, absolutního souznění a té obyčejné pohody, ze které, když chybí, se jednomu chce až plakat.

Kojím, E-liška vykoukne z hromady mechu, klacíků a jehličí, a povídá, Meruňto maminto, postavím nám domečet. A hodinu stavěla domky, stodoly, stáje, hrady i ohrady, osazovala je princi, koníky, Popelkou, prasátky, tatíntem a Miou, taky Baruštou a babičtou Alentou, která přijela na víkend z Prahy nám vypomoci. Skvělá to žena a já tuze moc děkuju!

Když E-liška dostavěla tu malinkou vesničku ve stínu smrků, a dala všem uvnitř napapat, vzala mě za ruku a povídá, maminto, pojď, jdeme do našeho nového domečtu, když už nemáme ten autíčtový... Dcerka po téměř třech letech na kolech doznala, že by byl dobrý i domek pevný. Bez kol a volantu. Nevím, zda ji zklamu, či ne, ale příští rok přijde na řadu ta odložená expedice přes Sibiř a Mongolsko… k Východočínskému moři.

 
Grand Restaurant… na jeden den :-)

Měla bych jenom děkovat. Potten Pannen Staňkům za Villeroy & Boch, nebíčku za slunce na plné čáře, dovozci vod Vittel a Perrier, Barušce za vše, Míše za super sirupy sedmikráskové a jiné, Danovi za fotky a film (ten teprve dorazí), vousatý servírce za vyřídilku, recept na jogurtové koule a projekt, Hospůdce U Štěpána za zázemí, kvásku, že spolupracoval, a Honzovi Benešů, že uvařil vše, co jste snědli. A že jste to snědli. Ani na jednom talíři nic nezůstalo! Nikdo nevyužil šance nezaplatit! A já jsem byla v sedmém nebi. Od vás jsem slyšela cosi podobného, a proto… moc a moc díky, že jste mi dokázali, že to má smysl! Slibuju, brzo bude na Šumavě místo, kam se vyplatí dojít & dojet pojíst… a poté nenadávat :-)

 

A co jsme servírovali? Amuse bouche, tedy dobrý den u nás: z divočákova bůčku pomazánka s černým pivem, na našem chlebíku, Polévka ze zahrady a lesa: bramboračka echtovní, na jelením vývaru, hub jako po dešti. Předkrmy z potoku či luk, na výběr:  tataráček z šumavského sivena & plátky sivena marinovaného v soli, cukru a bylinkách, pyré z červené řepy, ráno pečená brioška; terina z orebice, sestřenice od koroptve, Honzova nakládaná zelenina (mrkev, petržel a celer), náš domácí chleba, co se s ním Meruňka mořila v noci. Pozor, orebice může obsahovat zbytky střeliva :-)

Hlavní chod z potoku či lesa, na výběr: filet na másle ze sivena (chov Annín), mrkvové pyré, mrkvička restovaná na másle s estragonem, křupinky ze siveních pupků, nebo hřbet srnčí (odlov horní Šumava), pošírovaný v červeném víně s tymiánem a jalovcem, celerové pyré a restovaná zelenina (mrkev, petržel) se žampiony a s minicibulkami na špeku, tymiánová omáčka zahuštěná krví. Pavlíka recept s copyrightem, dovedený Meruňkou k dokonalosti, světová premiéra: koule z bílého jogurtu (Vlčí jámy) v naší levanduli, v těstíčku obalené a na másle smažené, s dekorací: marmeláda pomeranč & jahoda & pomerančový květ, vyrobenou v dubnu na Krétě. FoodPornoPresent: Weck kultovní sklenička… napěchovaná pomazánkou z divočákova bůčku s černým pivem, zdarma sebou domů!

Amen.

 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 10 z 39
Nae dobroty
TOPlist